images/makronet_72.jpg

DNS genskabelse af SRV records og oprydning

Genskabelse af SRV records og DNS oprydning

Gamle records
Default slettes ingen records i DNS af sig selv, medmindre man har aktiveret scavenging, ved, i DNS manageren, at højreklikke på serverens navn -> Properties -> Advanced. Her kan man konfigurere om man ønsker automatisk scavenging af gamle records, og i så fald, hvor ofte.
Denne scavenging proces kan også aktiveres her og nu, ved at højreklikke på serverens navn -> Scavenge Stale Resource Records. Herefter slettes de forældede DNS records i samtlige zoner. Hver zone kan dog have individuelle indstillinger for, hvornår DNS-records er forældede, så hvad der slettes ved denne procedure, afhænger af hver zones indstillinger. Dette konfigureres ved at højreklikke på den pågældende zone -> General -> Aging.

No-refresh interval og refresh-interval
No-refresh interval er det tidsrum der begynder lige efter at en record er oprettet i DNS zonens database. I denne periode må”record-ejeren” ikke opdatere den pågæledende records tidsstempel. Dette er af hensyn til DNS serverens performance, og selvfølgelig for at undgå misbrug af DNS serveren (en slags denial of service).
Når No-refresh-intervallet er udløbet, påbegyndes refresh-intervalet. Det er det tidsrum, hvor DNS-klienterne gerne må opdatere deres egne DNS-records.
Efterfølgende må DNS-records gerne slettes af serverens (og altså ikke zonens) scavenging-prodedure.

Vær opmærksom på, at manuelt oprettede DNS records ikke kan forældes, og dermed ikke er omfattet at scavenging processen.


SRV records
Hvis man fjerner en DC fra et domæne, forbliver dens SRV records i DNS zonen. Seizing proceduren fjerner nemlig kun DCen fra AD. De tilhørende SRV records skal således fjernes manuelt, eller ved hjælp af support toolet NlTest.

For at fjerne disse gamle SRV records, skal du derfor gøre følgende:
1 Installer Support Tools (er på Win2003 CDen i mappen support)
2 Kør kommandoen nltest /server:<DNS navn på DNS server> /dsderegdns:<DNS navn på den DC der er ude i kulden>
F.eks. således: nltest /server:dns117.makronet.dk /dsderegdns:dc117.makronet.dk.
Den pågældende DC vil dog stadig figurere i DNS zonen som en LDAP service, hvilket jeg ikke kan se fidusen i. Så du slipper ikke heeelt for selv at slette records manuelt. Men det meste af arbejdet bliver gjort for dig.

Du kan også gøre det modsatte, altså få gen-registreret de SRV records der angiver en bestemt DC. Her kan du enten genstarte netlogon servicen på den aktuelle DC, eller køre nltest på den pågældende DC, således:
Nltest /server:dns1.makronet.dk /dsregdns