images/makronet_72.jpg

Nokia Mail for Exchange kan ikke gemme certifikat

Certifikat problem i Nokias 'Mail for Exchange'.

Hvis den web-server der hoster Active Sync (evt. en ISA server foran Exchange serveren), anvender et un-trusted certifikat til at kryptere sessionen, f.eks. et web server certifikat der er udstedet af ens egen Certificate Authority (CA), tilbyder Nokias Mail for Exchange at gemme web server certifikatet, men det kan den ikke.

Det spøjse er, at hver gang man forsøger at synkronisere/tilslutte Mail for Exchange, får man den samme advarsel om at det certifikat som web/Exchange/ISA serveren anvender, ikke er trusted. Det er en forventelig advarsel. Man får præsenteret to muligheder. Man kan:
-tillade adgang, denne ene gang, selv om certifikatet ikke er trusted.
-gemme certifikatet, og dermed sige god for sitet, hvorefter man burde få lov at synkronisere i al fremtid.

Desværre virker sidstnævnte mulighed ikke altid. Sådan har det været i mange versioner af 'Mail for Exchange'.
Jeg har senest oplevet problemet efter at have erstattet server certifikatet med et nyt. For at slippe af med resterne af det gamle certifikat, prøvede jeg at uninstalle og derefter gen-installere 'Mail for Exchange', på Nokia telefonoen, men det hjalp ikke. Det un-trustede server certifikat kunne ikke gemmes på telefonen. For at slette rester af gamle certifikater, skal telefonen nulstilles til fabriks indstillinger.
Det er en lidt drastisk løsning. En nemmere løsning er at få telefonen til at truste web server certifikatet. Det kan man gøre ved at kopiere CA server certifikatet (uden private key) over på telefonen, f.eks. via bluetooth, memory card, Nokia PC Suite eller lign. Når først CA certifikatet er på telefonen, kan man bruge telefonens stifinder til at finde og eksekvere certifikatet, hvorefter man bliver spurgt om man vil gemme CA certifikatet i listen over trustede rod CA'ere. Vælg dette, hvorefter telefonen ikke længere tvivler på web serverens certifikat. Således slipper man for at skulle gemme web server certifikatet på telefonen, hvilket, som nævnt, ikke virker.